Cistus incanus – magyar nevén bodorrózsa

LR Cistus incanusA Cistus incanust, magyar nevén bodorrózsát vagy cisztusz rózsát, már az i. e. 4. században is ismerték. Teafőzetként alkalmazták, és igen kedvelt volt egészen a késői középkorig, főleg a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és a Földközi-tenger vidékein, majd feledésbe merült. A 90-es évek végén fedezték fel újra. A szuharfélék (Cistaceae) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe tartozó növénycsalád tagja, mely a Földközi-tenger száraz, de általában napos vidékein fordulhat elő, sivárabb, köves talajokat is elviselve.

Miért különleges a bodorrózsa?

Az ehető növények közül a Cistus incanus tartalmazza a legtöbb polifenolt, amelynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert. A polifenolok a másodlagos növényi hatóanyagok azon csoportjába tartoznak, amelyek semlegesítik a szabad gyököket. Rendszeres használatuk erősítik az immunrendszert és megelőzhetik a betegségek kialakulását. Ezt C-vitamin, cink és magas E-vitamin tartalmánál fogva éri el. A bodorrózsából készült Cistus incanus termékcsalád étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítők feladata, hogy a szervezetet ellássák azokkal a tápanyagokkal, amelyek a táplálkozás során nem megfelelő mennyiségben kerülnek be a szervezetbe. Az étrend-kiegészítők nem minősülnek gyógyszernek, inkább a megelőzésben játszanak fontos szerepet.

Milyen hatásai vannak a cisztusz rózsának és mikor alkalmazzuk?
A bodorrózsa, és a belőle készült Cistus incanus termékek erős vírusölő és antibakteriális hatással rendelkeznek. Jó tapasztalatok vannak minden olyan esetben, amelyben az immunrendszer erősítése a cél. Vagyis influenza, megfázás esetén, nagyobb betegségből való gyógyulás támogatására, emésztő- és bélrendszeri gyulladásoknál, időskori legyengült szervezetnek. Akár kismamák is fogyaszthatják, jelenleg nincs ellenjavallata. Jó lehet ekcémára, kiütésekre ecsetelni, vagy a Cistus Incanus Spray-vel kezelni, illetve a bőr egyéb immunhiányos problémáira, pl. sömörök kezelésének kiegészítéseként. Fertőtlenítő hatása miatt hasmenés esetén is érdemes lehet kipróbálni.

Cistus incanus termékek vásárolhatóak a Drogerica webáruházban, ahol az egyes termékekről bővebb információk is rendelkezésre állnak.

A növény melyik részét használjuk fel, és hogyan?
Az LR a vadon termő Cistus incanus ssp. tauricust használja a termékeiben, és ezek vágott levelét dolgozzák fel. Folyamatosan ellenőrzött körülmények között gyártják, hogy az LR-től megszokott minőséget és tisztaságot garantálhassák. A termékcsalád azért is viselheti a növény nevét, mert nagy tisztaságban és koncentrációban tartalmazza. A kapszulát úgy készítik, hogy a leveleket összegyűjtik, megszárítják, megtisztítják és összevágják, ezután főzetet készítenek belőle, s miután a főzet kiszáradt, kapszulákba töltik. Ez az eljárás, a kivonatok szokásos készítési módszere.

Hogyan alkalmazzuk az LR Cistus Incanus termékeit?

Cistus Incanus tea:

Cistus Incanus Teakeverék
Magas hatóanyag tartalma miatt elegendő csak 1 evőkanálnyi gyógyfüvet helyezni 1 liter 70-80 fokra hevített (vagy éppen forrásból lehűlt) meleg vízbe és 5-10 percig áztatni. Ezt a mennyiséget egész napra elosztva fogyasszuk. Ezt a főzetet ecseteléshez, lemosáshoz is használhatjuk. Minden esetben több hetes, napi alkalmazása hozhat eredményt.
A Cistus Incanus Teakeverék összetétele:

  • 95% cistuslevél (Cistus Incanus)
  • 5% borsmenta

Nettó tömeg: 250g

Cistus Incanus Szájspray:

Cistus Incanus Szájspray
Kúraszerűen naponta 3×3-at permetezzünk közvetlenül a garatba, a torok mélyére.

– a növényi erő, utazáshoz is!

  • Cistus Incanus kiváló minőségű polyphenollal, ami segíthet a torokfájás megelőzésében.
  • Szájspray az utazásokhoz.
  • Alkalmazása helyileg, a szájüregben vagy a nyelőcsőben.
  • Kellemes frissesség a menthol segítségével.
  • C és E vitaminnal.

Cistus Incanus Kapszula:

Cistus Incanus Kapszula
A kapszula összetétele:

Cistus Incanus-kivonat, zselatin, maltodextrin, tölti anyag: mikrokristályos cellulóz, hordozó: szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, E vitamin, színezék: titándioxid

Hatóanyagok napi adagonként
(2 kapszula)
Cistus-kivonat 800 mg
Polyphenol 200 mg
E vitamin 10 mg

* a felnőttek számára ajánlott napi bevitel

Javasolt fogyasztása: naponta 2 x1 kapszula bő vízzel elfogyasztva.
Gyerekek ajánlott adagolása 7 éves korig napi egy kapszula.

Figyelmeztetés: Az ajánlott mennyiséget ne lépje túl. Az étrend-kiegészítő a napi vegyes étrendet és az egészséges életmódot nem helyettesíti. A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani.
Nettó tömeg: 32,7g / 60 kapszula

Kérdések és válaszok a Cistus Incanus-ról

Mi a Cistus Incanus?

A növény története a Krisztus előtti IV. századig vezethető vissza. Teafőzetként igen kedvelt, teljesen a késői középkorig, főleg a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és a Földközi-tenger vidékein, de sajnos utána megfeledkeztek róla. 1999-ben egy rangos bizottság az év növényének választotta, így ismét a középpontba került.

Miért különleges a Cistus Incanus?

Az ehető növények közül a cistus incanus tartalmazza a legtöbb polyphenolt. A polyphenolok a másodlagos növényi hatóanyagok azon csoportjába tartoznak, melyek semlegesítik a szabad gyököket. Rendszeres használatuk erősíti az immunrendszert és megelőzhetik a betegségek kialakulását.

A növény melyik részét használjuk fel?

Csak a vágott levelek kerülnek feldolgozásra. A gyártás során a termék folyamatos kontroll alatt áll, így a maximális tisztaságot és minőséget garantáljuk.

Melyik Cistus Incanus kerül feldolgozásra?

Termékünkben a vadon termő Cistus Incanus ssp. tauricus-t dolgozzuk fel.

Hogyan kerül feldolgozásra Cistus Incanus ssp. tauricus?

Mielőtt egy folyékony főzetet készítünk belőle az összegyűjtött leveleket megszárítjuk, megtisztítjuk és összevágjuk, miután a főzet kiszáradt kapszulákba töltjük. Ez az eljárás, egy szabványos kivonat készítési módszer.

Milyen termék a Cistus Incanus?

Cistus Incanus egy étrend-kiegészítő készítmény. Az étrend-kiegészítők feladata, hogy a szervezetet azokkal a tápanyagokkal lássák el, amelyek a táplálkozás során nem megfelelő mennyiségben kerülnek be a szervezetbe. Az étrend-kiegészítők nem minősülnek gyógyszernek, ezért nem szabad azt az állítást feltételezni, hogy ezek a készítmények gyógyítanak.

Melyik a jobb tea, vagy kapszula?

Minden kivonat egy főzetből nyert koncentrátum, melyből elvonják a vizet. A feldolgozás után a koncentrátumot kapszulákba töltik. Általában a polyphenolokat tartalmazó étrend-kiegészítőket kapszulaként hozzák forgalomba.

Lehetséges-e esetleges túladagolás?

Alapjában véve nem, mert hatóanyagai nem károsak a szervezetre. Az ajánlott napi adag teljesen kielégíti az E vitamin szükségletet.

Lehetséges-e esetleges mellékhatás?

A polyphenolok erősítik az immunrendszert, ezért mellékhatásuk nem ismert. Ha esetleg mégis valamilyen mellékhatás felmerülne, konzultáljon háziorvosával.

A Cistus Incanus 24 hónapig őrzi meg minőségét.

Olvasd el a Cisztusz: Felér egy védőoltással – című cikket!
Természetgyógyász magazin: 2010. 1. szám 48–49. oldal

Releváns címkék:

Cistus Incanus immunerősítő polifenol polyphenol táplálékkiegészítő

A fenti címkék valamelyikére kattintva más, ilyen tulajdonság alá sorolt árucikkeket listázhat ki.