Mire jó a Colostrum?

Tudnivalók egy különleges étrend-kiegészítőről

A Colostrum a szülést követő néhány napban termelődő előtej. Ezt követően képződik a már teljesen folyékony állagú és fehér színű anyatej. A Colostrum nemcsak az embernél, hanem az emlősök más fajainál, többek között a szarvasmarháknál is megtalálható. A Colostrum rendkívül tápláló hatása mellett nagy mennyiségben tartalmaz immunbiológiailag (a szervezet védekező rendszere szempontjából) hasznos anyagokat. Az előtejben jelenlévő hatóanyagok sehol máshol nem találhatók ilyen magas, tökéletesen harmonikus koncentrációban.

Colostrum

Minden édesanya tisztában van azzal, hogy mennyire fontos az anyatej gyermeke számára. Egyetlen kémiai laboratórium sem képes az anyatejhez hasonló táplálék megalkotására, nem beszélve a még értékesebb Colostrumról.

Colostrum
Az emberi újszülöttek alapvető immunvédettséggel jönnek a világra, míg a kérődző emlősállatokra ugyanez nem igaz. A tehenek méhlepényén 4-szer, 6-szor nehezebben jutnak át védekező rendszerünk alapkövei, az immunglobulinok, mint az emberén. Így érthető, hogy miért olyan gazdag immunglobulinban a Colostrum, hiszen ez az újszülött borjú immunrendszerének alapja. A tehéntől származó Colostrum biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz, mint az emberi vérben található immunanyagok, ám negyvenszer nagyobb koncentrációban. Bizonyítást nyert, hogy a Colostrum magas immunglobulin tartalma hatékonyan támogatja a szervezet immunrendszerét. (A tehén az ellést követő 3 nap alatt közel 2 kg különféle immunglobulint termel). Ugyanezen immunanyagokból egy ember vérében csak néhány grammnyi kering.

Mero professzor, a finnországi Yvaskyla Egyetemről és egy tudóscsoport a Kiel Egyetemről bebizonyították, hogy a Colostrum alkotóelemei az emberi bélrendszeren keresztül bejutnak a véráramba. Mivel a Colostrum alkotóelemeinek szóban forgó DNS szekvenciái az ember és a szarvasmarha esetében azonosak, a kutatók azt is bizonyították, hogy ezek az elemek
felszívódnak és hasznosulnak az emberi szervezetben is
.

A Colostrumot már 2000 évvel ezelőtt Indiában betegek gyógyítására használták, a Colostrum fantasztikus értékei miatt nyilvánították a tehenet szent állattá. Európában egy 1803-ból származó enciklopédia megerősítette jótékony tulajdonságait és magasztalta a “természet ősanyagát”. Goethe és Schiller háziorvosa, Dr. Hufeland felismerte a Colostrum nagyszerű tulajdonságait és használta betegei immunrendszerének megerősítésére. A II. világháború előtt vidéken köztudott volt, hogy betegség esetén a tehenészetekbe küldtek el egy családtagot, hogy megtudakolja, van-e frissen ellett tehén, amely Colostrumot adhatna.

Napjainkban a naturális gyógymódok és az egészséges élelmiszerek iránti növekvő érdeklődés különleges aktualitást ad a Colostrum – ma már tudományosan is – igazolt visszatérésének. A Colostrumból készült termékekről elmondható, hogy a világon egyedül ezek tartalmaznak szájon át bevehető immunglobulint, és ez az egyetlen anyag, amivel egyszerre többféle, a szervezetben már megtalálható, immunbiológiailag hasznos fehérjét (laktoferrin, interferon, interleukin, stb.) szájon át lehet a szervezetbe juttatni.

Miért jó a Colostrum a gyerekeknek:

A gyermekek immunrendszerét a sorozatos fertőzések természetszerűen legyengítik, fertőzéses gócokat hoznak létre. Sok kiskorúnak gyakran, heti rendszerességgel gyullad be a torka, amely újabb szövődményekhez vezethet. A hagyományos tüneti gyógykezelés nem segít az újra és újra megbetegedő gyermekeken. A Colostrumot szedő fiatal viszont “csak a házi feladatot viszi haza az iskolából”.

Colostrum az “ifjúság forrása”

A Colostrum nem csak a fiatalok immunerősítésében játszik szerepet, az utóbbi években egyre többet hallunk egy egészen különleges enzimről, a telomerázról, amelyet szakemberek az örök élet enzimjének is neveznek. A telomeráz feladata, hogy a sejtosztódás után a kromoszóma végződéseket helyreállítsa és meghosszabbítsa, így hátráltatva az elkerülhetetlen sejthalált. A Colostrum az egyetlen általunk ismert anyag, amely tartalmazza a telomeráz enzimet. Ez azonban egyedül a folyékony Colostrum termékben található meg.

Néhány szakvélemény nemzetközi kiadványokból:

A Colostrum olyan vírus ellenes antitestet tartalmaz, amely virális kórokozókat támad meg. A Colostrumban vírusellenes hatóanyagok széles skáláját találtuk meg. Ez a tanulmány az Amerikai Egyesült Államok Központi Fertőzéskutató Intézetében, Atlantában, Georgia Államban készült (CDC)- Dr.E.L. Palmer, et.al.;Journal of Medical Virolog

A Colostrum aspecifikus gátlótesteket tartalmaz, amelyek a felsőlégúti betegségek széles skálája, különösen az Influenza vírus ellen védelmet nyújtanak. A Colostrumot a szakirodalom főleg az Ázsiából származó Influenza vírus ellen kifejtett különleges hatásáért méltatja, amely állati/emberi mutációból keletkezett. – Drs.Shortridge, et.al.; Journal of Tropical Pediatrics

Humán klinikai tanulmány: A tehéntől származó és orálisan szedhető Colostrumban található immunfaktorok hatásosak a bélrendszerben található betegséget okozó organizmusok ellen. A tehén Colostrumában található immunglobulinok szedése új lehetőséget kínál a (vírus és bakteriális) antigének által okozott bélrendszeri megbetegedések passzív immunizációjára. – Dr. R. McClead, et.al;Pediatrics Research

Csak a Colostrumban található retinsav bizonyult hatékonynak és redukálta a Herpes vírus kolonizációját. Teljes gyógyulás nem volt megfigyelhető, azonban a retinsav hatásosan redukálja a vírusszámot (100-10000 víruskópia/ml plazma). Ilyen vírusszám mellett már a szervezet immunrendszere is képes megakadályozni a tünetek megjelenését. – Drs. Charles Isaacs, et.al.;Experimental Biology, Science

Klinikai tanulmányok igazolták, hogy a tehénből származó Colostrum immunglobulin tartalma gátolhatja az allergiás folyamatok kialakulását, illetve csökkenthetik az allergiás reakciókat. – Drs. Tortora, Funke & Cast, Microbiology

Gyakori kérdések

Egészséges-e az előtej?

A Colostrum vagyis az előtej az, amit minden emlős, így az ember is termel, közvetlenül a szülés utáni időszakban. A kisgyermek számára igen fontos, hogy ezt megkapja, ugyanúgy az állatoknak is. Sok tévhit terjengett ezzel a nagy tisztaságú és igen fontos anyaggal szemben, amellyel kapcsolatban most néhány kérdésre választ adunk.

Mi a Colostrum?

A Colostrum a szarvasmarha előteje, mely az ellést követő első két napban termelődik. Hatásait – népi megfigyelések mellett – tudományos vizsgálatok is alátámasztják. A biogazdaságokból származó Colostrum a legkiválóbb természetes alapanyag immunerősítő készítmények előállítására.

Milyen alkotórészekből áll a Colostrum?

A Colostrumban (mely a szarvasmarha előteje) megtalálhatóak elsődlegesen az immunglobulinok – az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen anyagok – továbbá vitaminok, aminosavak citokinek (interferonok, interleukinok) növekedési faktorok és nyomelemek.

Miben különbözik a Colostrum más immunerősítő szerektől?

A Colostrumból készült termékekről elmondható, hogy a világon az egyetlen szájon át bevehető immunglobulin, és az egyetlen anyag, amivel több, a szervezetben már megtalálható immunbiológiailag hasznos fehérjét (laktoferrin, interferon, interleukin, stb.) szájon át tudunk a szervezetbe juttatni.

Miért nem volt az előtej hatása már korábban is ismert, miért csak most hallunk róla?

A Colostrumot már 2000 évvel ezelőtt Indiában betegek gyógyítására használták. Európában egy 1803-ból származó enciklopédia megerősítette jótékony tulajdonságait és magasztalta a “természet ősanyagát”. Goethe és Schiller háziorvosa, Dr. Hufeland felismerte a Colostrum nagyszerű tulajdonságait és használta betegei immunrendszerének megerősítésére. A II. világháború előtt vidéken köztudott volt, hogy betegség esetén a tehenészetekbe küldtek el egy családtagot, hogy megtudakolja, van-e frissen ellett tehén, amely Colostrumot adhatna. Napjainkban, amikor a világ nagy részében gyógyszer túlfogyasztás tapasztalható és mint ismeretes, a gyógyszereknek mellékhatásaik vannak; az emberek kezdenek visszatérni a természetes alapanyagú készítményekhez. Itt jegyezzük meg, hogy a Colostrum alapanyagú termékek gyártása több éve folyik a világban, pl. egy német gyártó évi 80 tonnát állít elő, az Egyesült Államoktól Dél-Koreáig számos országot látnak el. Magyarországi forgalmazása az LR-nél 2008-ban kezdődött.

Lehet a Colostrumról, mint “csodaszerről” beszélni?

Csodaszerek nincsenek, de a Colostrum maga olyan hatóanyagokban gazdag, mely az immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmas. Mivel a borjú immunvédelem nélkül jön a világra (a tehén placenta sorompója következtében) az újszülött borjú számára ez az anyag az immunrendszer kialakításához, azaz életben maradásához szükséges. Mivel azonban a szarvasmarha és az ember DNS láncaiban lévő anyagok szinte teljesen azonosak, tudományos vizsgálatokkal is alátámasztva, a szarvasmarha Colostrum, azaz az abból mint alapanyagból készített termék az emberi szervezetben is kifejti hatását. A tehéntől származó Colostrum biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz mint az emberi vérben található immunanyagok ámde 40-szer nagyobb koncentrációban. Növeli az ellenálló képességet a pszichikai, fizikai tejesítőképességet és elősegíti a gyógyulási folyamatokat.

Van-e különbség a Colostrum különféle kiszerelései között?

Kis különbségek vannak. A kapszulát akkor ajánljuk, ha a Colostrumnak elsősorban a felső légutakba, a szájba vagy a nyelőcsőbe kell eljutnia. A kíméletes, hőkezelést nem igénylő gyártási eljárásnak köszönhetően azonban az oldat további igen fontos anyagokat tartalmaz (pl. telomeráz és endorfin), ezek a többi készítményben nem találhatóak.

A HERPESZ is megszűnik tőle?

A Colostrum nagy mennyiségű laktoferrint tartalmaz, melyről tudjuk, hogy a vírusokat elpusztítja. A Colostrum kedvező hatással bír herpesz esetén: kenjük be vele a fertőzött felületeket és vegyünk is be belőle. Bő nemzetközi szakirodalom foglalkozik a herpesz vírus elleni jótékony hatásával.

Mely korhatártól fogyasztható?

Csecsemőkorban 6 hónapos kor után ajánlott. Gyermek és felnőtt egyaránt szedheti.

Miért jobb ez, mint a multivitaminok?

A multivitaminok, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A Colostrum lényege pedig, hogy biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz mint az emberi vérben található immunanyagok ámde 40-szer nagyobb koncentrációban. A Colostrum (enzimek, immunanyagok, antitestek) kivonat természetes alapanyagú, ismert mellékhatása nincs. A természetben fellelhető anyagok közül a Colostrumban a legmagasabb az antitest koncentráció. Az antitestek intelligens molekulák, felismerik a baktériumokat. Ez az előfeltétele azok megsemmisítésének.

Mi a bizonyítéka annak, hogy a Colostrumnak tényleg ilyen jó hatása van?

A Colostrum készítmények hatóanyagával kapcsolatosan több ezer nemzetközi tudományos közlemény foglalkozik. Pl. Clin Appl Thromb Hemost. 2007 Apr;13(2):130-6.PMID: 17456621 [PubMed – indexed for MEDLINE] A Pescara Egyetem tanulmánya

Nem jut a szervezetünkbe elegendő előtej az anyatejből? Miért van szükségünk néhány évvel később újból Colostrumra, nem jelent ez beavatkozást a természetbe?

A környezeti hatások, amelyek az embereket érik egyre agresszívebbek (allergének, fertőzések stb.) így az immunrendszer erősítése útján tudunk a negatív környezeti hatásokkal szemben védekezni. Nyilvánvaló, hogy amennyiben a szervezet legyengült, könnyebben kap el fertőzéseket.

Hogyan szedjük a Colostrumot? Rövid ideig vagy egész életünkben?

A Colostrum fogyasztása egyénenként változó. Egy egészséges, jó közérzetű ember talán csak az immunrendszerét akarja erősíteni a tél előtt és ezért egy hónapos kúrát tart. Aki viszont télen könnyen megbetegszik, vagy tavasszal allergiás, annak érdemes hosszabb ideig szedni. Kúraszerűen a Colostrum DIREKT, míg rendszeresen a Colostrum BASIS kapszula szedése ajánlott.

Fennáll-e a túladagolás veszélye?

Nem.

Befolyásolja-e a termék minőségét az, hogy milyen anyagok jutottak a tehén szervezetébe?

Fontos szerepe van annak, hogy milyen környezeti hatásoknak van a tehén kitéve. Ha a tehén takarmánya növényvédőszer, műtrágya vagy más anyagok maradványait tartalmazza, azok biztos, hogy kiválasztódásra kerülnek a tejképző szervekben. Erre tekintettel, a Colostrum készítmények alapanyagát csak és kizárólag biogazdaságokban gyűjtik (esetünkben Németország, Svájc, Ausztria – mintegy 600 gazdaságból), így biztosítva, hogy az előtej mentes legyen minden annak minőségét károsító anyagtól. Az LR csak az ellést követő első 12 órában termelődött előtejet használja fel. Termékeinket a 160 éves Fresenius Intézet is minősíti, amely Európa legnevesebb minőségbiztosítási intézete.

Honnan ered az előtej-fölösleg? Jogunk van-e a borjútól elvenni ezt a többletet?

Egy gazdának sem jutna eszébe, hogy az újszülött borjútól megtagadja a Colostrumot. A borjú a tőkéje, ezért gondosan ápolja, gondozza. Természetesen a borjú annyi előtejet kap, amennyire szüksége van. Mindazonáltal a tehén minden újabb ellésnél egyre több Colostrumot ad így (többnyire az első ellést kivéve) felesleg keletkezik és a felesleg kerül értékesítésre.

Miként lehetséges az, hogy a tehén szervezetéhez igazodva kialakult Colostrum az ember számára is hasznos?

Mivel a tehéntől származó Colostrum biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz, mint az emberi vérben található immunanyagok, könnyen belátható, hogy az ember számára hasznos, ezt egyébként igen sok vizsgálat és szakmai publikáció támasztja alá.

Vannak-e ellenjavallatok, pl. tejallergia?

Bár a Colostrumból a készítmény előállítása során a leginkább allergizáló komponens a kazein kivonásra kerül, tejallergia esetén az orvossal megbeszélve javasolható igen kis adaggal kezdeni és amennyiben allergiás reakció nem következik be, az adagot emelni.

Szabad-e a Colostrumot terhesség alatt szedni?

A Colostrumot nyugodtan lehet szedni terhesség alatt is. Még ajánlatos is lenne, nem utolsó sorban azért, mert fokozza a tejképződést.

Mióta van Colostrum forgalomban?

Ez országonként változó. Európában és Amerikában a Colostrum készítmények kb. 6-8 éve vannak forgalomban.

Szedhetik-e cukorbetegek a Colostrumot?

A cukorbetegek nyugodtan szedhetik a Colostrumot.

Mikor szabad a Colostrum szedését abbahagyni, illetve mikor alakul ki a szervezetben függőség?

A Colostrum készítmény szedését bármikor abba lehet hagyni, hatása fokozatosan fog csökkenni. Vannak azonban olyan esetek amikor feltétlenül érdemes kúraszerűen szedni, ezt érdemes orvossal vagy gyógyszerésszel megbeszélni.
Mivel a Colostrum készítmény a szervezetben alapvetően meglévő anyagokat tartalmaz, függőség nem alakul ki.

Van-e a Colostrumnak mellékhatása?

Ismert mellékhatása nincsen.

Fogyaszthatják-e a Colostrumot a vegetáriánusok?

Ez kizárólag a vegetáriánus saját döntése. Ha a tejfogyasztást nem utasítja el, akkor csak hasznára válhat a Colostrum fogyasztása. Egyébként pedig éppen a vegetáriánusoknál áll fenn annak a veszélye, hogy bizonyos tápanyagokból hiányt szenvednek. A Colostrum ezeket kínálja nagy mennyiségben.

Van-e kölcsönhatás a Colostrum és más gyógyszerek között?

Ismert kölcsönhatás nincs. Egy nagyobb tanulmányban azt tapasztalták, hogy a vérnyomást és a vércukorszintet csökkentheti. Konzultálni célszerű az orvossal.